Over sportdiëtisten

Slide background

Over sportdiëtisten

Wat doet sportdiëtist eigenlijk? Waarom de keus voor een sportdiëtist van de VSN? Welke adviezen krijg je van een sportdiëtist? En wat houdt een consult bij een sportdiëtist in?

Hier lees je alles over sportdiëtisten.

Wat doet een sportdiëtist?

sportdieet

Voeding die bij jou past

Goed eten en drinken heeft veel invloed op je gezondheid en je prestatievermogen. Op internet, in tijdschriften en in boeken is tegenwoordig heel veel informatie te vinden over voeding in het algemeen maar ook over voeding bij sport. Iedereen geeft goed bedoelde adviezen. Maar wat is voor jou een sportvoeding die helemaal bij jou past?

Advies op maat

De sportdiëtist maakt een individueel voedingsplan, een voedingsplan dat is aangepast aan jouw leefstijl, doel en voorkeuren. Er wordt gekeken naar je trainingsschema, de duur en de intensiteit van de trainingen en de tijden waarop getraind wordt. Iedere sport stelt andere voedingseisen. Ook wordt er gekeken naar het gewenste lichaamsgewicht. En, niet onbelangrijk, er wordt rekening gehouden met jouw persoonlijke smaak en voorkeuren. Eten moet vooral ook lekker zijn!

Een sportdiëtist is gespecialiseerd in het opstellen van een individueel voedingsplan voor sporters. Zou je graag een individueel advies willen? Kijk dan bij een diëtist in de buurt!

Naast het begeleiden van sporters organiseren wij symposia, lezingen en workshops over voeding bij sport.

Waarom een sportdiëtist van de VSN?

Netwerk

Een sportdiëtist die is aangesloten bij de VSN heeft een netwerk van sportdiëtisten achter zich. Bij dit netwerk is veel ervaring en kennis aanwezig die gemakkelijk met elkaar gedeeld kan worden. Ook is de vereniging actief in het volgen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van sportvoeding. Deze ontwikkelingen worden regelmatig besproken tijdens bijeenkomsten van de vereniging.

Kennis up to date

Een sportdiëtist die lid is van de vereniging mag zich sportdiëtist-VSN® noemen. Hij kiest ervoor om zijn kennis op dit gebied up to date te houden om zo sporters optimaal te kunnen begeleiden. Van ieder lid van de vereniging worden de gegevens (telefoonnummer, e-mail, enz.) op de site van de vereniging gezet. Zo wordt je beter gevonden door (sport)verenigingen die specifiek op zoek zijn naar en sportdiëtist.

Welke adviezen geeft een sportdiëtist?

Antwoord op allerlei vragen.

“Drink ik genoeg?”, “wat is het beste om te drinken?” of “moet ik wel of niet eten voor het sporten?”. De sporter zit vaak boordevol met vragen over eten en drinken. Logisch, want je wilt alles doen om optimaal te presteren.

Bij de sportdiëtist kun je terecht met alle vragen over sport en voeding, zoals:

  • Heb ik extra vitamines nodig?
  • Hoe kom ik van mijn maag- en darmproblemen af?
  • Wat kan ik het best drinken tijdens een training?
  • Wat moet ik voor, tijdens en na een training eten?
  • Hoe bereik ik het juiste lichaamsgewicht?
  • Hoeveel eiwitten heb ik nodig voor spieropbouw?
  • Hoe krijg ik optimale glycogeenvoorraden?
  • Is het zinvol om sportdranken te gebruiken?
  • Wat moet ik eten als ik op reis ben?

De sportdiëtist weet antwoord op al je vragen over voeding en sport. Wil je specifiek iets weten over sportvoeding of wil je weten wat voor jou een goede voeding is? Een sportdiëtist kan je helpen! Kijk hier voor een sportdiëtist bij je in de buurt.

Consult bij een sportdiëtist

Informatie voor een persoonlijk voedingsplan

De sportdiëtist wil veel van je weten. Waarom je bij de sportdiëtist op bezoek bent, wat je wilt bereiken met sportvoeding en of je misschien klachten hebt. Je voeding wordt onder loep genomen, in combinatie met je trainingsschema. Daarna wordt een persoonlijk voedingsplan voor je opgesteld.

Het eerste bezoek duurt meestal een uur. Het aantal vervolgconsulten is afhankelijk van de hulpvraag. Vervolgconsulten duren vaak minder lang

Beroepsprofiel sportdietist

De VSN heeft een beroepsprofiel ontwikkeld voor haar leden. Hier kun je het beroepsprofiel downloaden.