Vereniging Sportdietetiek Nederland hoofdfoto homepagina
Vereniging Sportdietetiek Nederland hoofdfoto homepagina
topprestaties door goede voeding
Afbeelding van de sportvoedingspiramide

Voeding en sport

Wij werken volgens het principe van de door de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland (VSN) zelf ontwikkelde sportvoedingspiramide. Hiermee kunnen (sport)diëtisten beter en duidelijker toelichten hoe een goed sportvoedingsadvies is opgebouwd. De piramide laat zien dat goede sportvoeding gebaseerd is op een goede basisvoeding.

Sportdiëtisten kennen het principe van de sportvoedingspiramide al langer, maar er bestond nog geen goede weergave in beeld. De nieuwe sportvoedingspiramide van de VSN laat duidelijk de volgorde en verhouding zien van de onderdelen waaruit sportvoeding bestaat.

Klik op de afbeelding hiernaast voor een grote weergave van de piramide.

 
Gezonde basis

De voeding van iedere sporter begint met een gezonde basisvoeding, de onderste laag van de piramide. Sport je op recreatief niveau, dan zul je genoeg hebben aan een gezonde voeding in de basis. Of je nou sport voor je plezier, om fit te blijven, sterker te worden of af te vallen; een goede basisvoeding is het fundament.

Een gezonde basisvoeding levert je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vocht en voedingsvezels. Iedereen heeft al deze voedingsstoffen nodig. Wanneer de basisvoeding in orde is, heb je een goede basis gelegd voor optimale sportprestaties.
Sportspecifieke voeding

Wil je meer, wil je je prestaties verbeteren, langer op een intensief niveau kunnen trainen of een sneller herstel na een zware inspanning? Dan is mogelijk de basisvoeding alleen niet voldoende en kan een goede sportvoeding je helpen. En gaan we kijken naar producten uit de middelste laag: de sportspecifieke voeding. Dit zijn sportdranken, sportrepen of sportgels die rondom een training of inspanning genomen kunnen worden, afhankelijk van de soort, de intensiteit en de duur van de inspanning.

De klok is een nieuw onderdeel in deze laag, want hier geldt: timing is belangrijk! Het moment van de inname van extra vocht of voedingstoffen heeft grote invloed op het herstel van spieren en koolhydraatvoorraden en op het voorkomen van uitdroging.
Supplementen

Voor topsporters kunnen sportsupplementen prestatiebevorderend werken, mits ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid en niet op de dopinglijst staan.
Supplementen vormen het allerlaatste stapje om je prestatie te verbeteren, en her zijn heel veel supplementen op de markt die domweg niets doen. Soms kan er ondanks een goede basisvoeding een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan, zoals aan ijzer of vitamine D.

Het gebruik van supplementen is dan een mogelijkheid, waarbij het raadzaam is dit te overleggen met een sportarts of een sportdiëtist.