Vereniging Sportdietetiek Nederland hoofdfoto homepagina
Vereniging Sportdietetiek Nederland hoofdfoto homepagina
winst door de juiste voeding

De sportdiëtist

Waarom een sportdiëtist

Een sportdiëtist is gespecialiseerd in het opstellen van een individueel voedingsplan voor sporters, heeft gedegen kennis van inspanningsfysiologie en weet tegen welke voedingsproblemen jij als sporter kunt aanlopen. Goed eten en drinken heeft veel invloed op je gezondheid én je prestatievermogen.

Op internet, in tijdschriften en in boeken is tegenwoordig heel veel informatie te vinden over voeding in het algemeen maar ook over voeding bij sport. Een sportdiëtist maakt samen met jou een individueel voedingsplan dat is aangepast aan jouw leefstijl, (prestatie)doelen en voorkeuren. Er wordt gekeken naar je trainingsschema en wedstrijdplanning, de duur en de intensiteit van je inspanningen en de tijden waarop getraind wordt. Iedere sport stelt immers andere voedingseisen. Ook wordt er gekeken naar het gewenste lichaamsgewicht.

En, niet onbelangrijk, er wordt rekening gehouden met jouw persoonlijke smaak en voorkeuren.

De kwaliteit van de sportdiëtist

Een sportdiëtist die lid is van de vereniging mag zich sportdiëtist-VSN® noemen.

Om een sporter van een goed en wetenschappelijk onderbouwd sportvoedingsadvies te voorzien hanteert de VSN een kwaliteitsborgingssysteem waarbij duidelijk is welke sportdiëtisten aan aanvullende kwaliteitseisen voldoen. Dit kwaliteitsborgingssysteem is opgesteld in samenwerking met de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). Om voor certificering in aanmerking te komen moeten sportdiëtisten voldoen aan eisen zoals voldoende werkervaring en deskundigheidsbevordering zoals bijscholing en intervisie.

SCAS gecertificeerde sportdiëtisten mogen het SCAS logo voeren.

Logo SCAS